Vakantie in Newry

Genieten van natuur en geschiedenis

Het sfeervolle stadje Newry ligt in het zuiden van Noord-Ierland en telt ruim 30.000 inwoners. Qua grootte is Newry de derde stad van Noord-Ierland, waardoor ieder jaar veel toeristen én Ieren de stad bezoeken. De rivier Clanrye stroomt dwars door de stad en vormt tegelijkertijd de grens tussen de graafschappen Down en Armagh. Vlakbij liggen de steden Lisburn, Belfast, Armagh en Bangor.

Vakantie in Newry

Tijdens een vakantie in Newry is er veel te ontdekken, zowel op cultureel als op historisch gebied. De regio werd waarschijnlijk al sinds de Bronstijd bewoond, waardoor er nederzettingen, gebruiksvoorwerpen en sieraden uit allerlei tijdperken zijn gevonden. Een deel hiervan is te zien in het Ulster Museum in Belfast.

Newry heeft The Troubles (de burgeroorlog) van dichtbij meegemaakt. In de stad zelf werden verschillende aanslagen gepleegd. De veelbewogen geschiedenis heeft haar sporen nagelaten in de stad, veelal in de vorm van indrukwekkende bouwwerken, monumenten, kerken en muurschilderingen. Daarnaast zijn er tijdens een vakantie in Newry prachtige natuurgebieden te bewonderen, zoals de Gap of the North en de Slieve Gullion, die zijn benoemd tot Areas of Outstanding Natural Beauty. Tenslotte mag een bezoek aan de Ierse pubs van Newry niet ontbreken, waar je kunt genieten van een échte Ierse Whisky.

Rondreis Ierland boeken? Bekijk de beste aanbiedingen!

Reisaanbieders bekijken

Gap of the North

Wie op vakantie in Newry is, moet zeker de beroemde ‘Gap of the North’ bezoeken. Deze bergpas ligt vlakbij de stad en wordt ook wel de Moyry Pass genoemd. De bergpas loopt door de indrukwekkende berg Slieve Gullion. De natuur rondom de Gap of the North is prachtig: uitgestrekte weiden, groene bossen en verre uitzichten maken een bezoek de moeite waard. Van oudsher was de Gap of the North van groot belang voor het leger, omdat vanaf hier de route naar andere steden te controleren was. Er is in vroegere eeuwen dan ook veel gevochten in het gebied. Liefhebbers van geschiedenis moeten zeker ook eens op de Slieve Gullion zelf kijken. Hier liggen een klein bergmeer én twee prehistorische begraafplaatsen.

Bezienswaardigheden

Door de roerige geschiedenis en uitgesproken Ierse cultuur zijn er tijdens een vakantie in Newry veel bezienswaardigheden te bewonderen. Eeuwenoude kerken, stranden, prachtige natuurgebieden en sport zorgen samen voor een onvergetelijke vakantie in Newry.

Kerken

Tijdens een vakantie in Newry mag het bewonderen van de prachtige kerken in de stad niet ontbreken. Het grootste gedeelte van de inwoners is katholiek, vandaar dat je tijdens een vakantie veel katholieke kerken aantreft. Tot de mooiste kerken van Newry behoren de Cathedral of Saints Patrick and Colman, Church of the Sacred Heart, St Brigid’s, St Patrick’s Church of Ireland (protestants) en de St Mary’s Church of Ireland (protestants).

The Showgrounds

Voetballiefhebbers kunnen tijdens een vakantie in Newry hun hart ophalen. In het stadje heeft voetbal een belangrijke plaats ingenomen: er worden regelmatig wedstrijden gespeeld en de voetbalclubs hebben veel aanhang. Het plaatselijke voetbalstadion is The Showgrounds, zeker een bezoekje waard tijdens de vakantie. The Showgrounds is de thuisbasis van de voetbalclub Newry City A.F.C..

Vakantie naar Ierland boeken? Bekijk de populairste aanbieders!

Aanbiedingen bekijken

Cranfield Beach

Als je tijdens een citytrip Newry even wil bijkomen van alle indrukken, kan je heerlijk uitwaaien op het nabijgelegen strand Crainfield Beach. Het zandstrand is geliefd onder locals en reizigers, je ziet er dan ook een bonte verzameling van mensen. Op warme dagen kun je hier ongestoord genieten van de zon en het relatief warme water. Er zijn goede voorzieningen aanwezig, zoals toiletten en eetkraampjes.

Bernish Viewpoint

Wie wil genieten van mooie uitzichten over de omgeving van Newry moet zeker het Bernish Viewpoint bezoeken. Vanaf dit uitkijkpunt overzie je de groene omgeving van de schilderachtige stad. Vooral ’s avonds, met de ondergaande zon, is het uitzicht vanaf Bernish Viewpoint adembenemend.

Formula Karting

Een populaire activiteit tijdens een vakantie in Newry is racen op de racebanen van Formula Karting. Deze uitgebreide kartbaan verzekert een gewelde dag voor jong en oud. Op de uitdagende banen leef je je helemaal uit met je go-kart en waan je jezelf een echte coureur. Je kunt Formula Karting bezoeken voor een uurtje, maar uiteraard kan je je hier ook een hele dag vermaken. De kartbaan ligt bij het stadscentrum en is dus makkelijk te bereiken tijdens een vakantie in Newry.

Goedkoop hotel boeken? Bekijk de beste aanbiedingen!

Vervoer in Newry

Het openbaar vervoer in Newry is goed geregeld. Zo kun je hier tijdens je vakantie gebruikmaken van de bus, de trein en de taxi. Ook kun je in Newry fietsen, scooters en motors huren om zo de omgeving en de stad zelf te verkennen. De wegen in Newry zijn goed begaanbaar, waardoor het goed mogelijk is om tijdens een rondreis door Ierland een stop te maken in het stadje.

Tip: Wil je een auto huren voor je vakantie in Newry? Lees hier dan onze tips voor het huren van een auto in Ierland!

Overnachten in Newry

Al het moois dat Newry te bieden heeft, is niet in een dag te bewonderen. Daarom kiezen veel reizigers ervoor om een dag of voor een langere periode in Newry te overnachten. Overnachten in Newry geeft je alle rust om in je eigen tempo de bezienswaardigheden van de stad langs te gaan. In de stad heb je keus uit allerlei accommodaties, van luxueuze hotels tot eenvoudige hostels. Door het grote aanbod is overnachten in Newry mogelijk voor elk budget!

Enthousiast? Bekijk aanbiedingen voor je reis naar Ierland!

Aanbiedingen bekijken